2020-04-17

Ordna en vinprovning på hemmaplan

by admin
Categories: Vin
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Alla som varit på en vinprovning vet säkert hur roligt och intressant det kan vara. Det är en chans att prova lite nya viner, socialisera och även lära sig ett och annat. Om du skulle vilja prova på att anordna din egen vinprovning hemma kommer här några snabba tips.

Välja viner

Att välja ut vinerna är alltid en bra plats att börja. Välj mellan fyra till sex viner att prova och gärna i ett tema. Det kan vara bara röda, vita, rosé eller mousserade viner. Du kan även vara ännu mer specifik och exempelvis bara välja vita viner från ett viss område. Inkludera gärna viner i ett par olika prisklasser. Om du själv och många gäster inte är vana vinprovare är det rekommenderat att välja viner som skiljer sig stort från varandra.

Förberedelserna

Se till att ha ett glas per person per vin redo. Om ni blir tio personer som ska prova fem viner är det ju 50 glas som behövs. Du kanske behöver säga åt alla att ta med sina egna glas för att kunna hantera detta. Det finns också en mängd vintillbehör som kan vara bra eller roliga att ha. Sedan ska du se till att varje deltagare har papper och penna redo för att föra anteckningar om varje vins färg, doft och smak. Att hålla allt detta i minnet för varje vin är lite väl mycket att begära.

Vinprovningen

När du provar ett vin kommer du gå igenom tre olika steg:

  • Titta på vinet och se vilken färg det har. Detta kan berätta om det är en ungt eller mognat vin.
  • Snurra lite på glaset och dofta på vinet. Försök hitta olika dofter och tänk på vilka associationer du får.
  • Ta en stor klunk och skölj runt vinet i munnen. Tänk på om det är väldigt lätt eller mycket fylligt. Känns det mer strävt eller mjukt? Sitter smaken i en längre stund? Och självfallet huruvida du tycker det ä gott eller inte.

Comments closed