2021-06-04

Alla dessa drycker – vilken är din favorit?

by admin
Categories: Dryck
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

En teori är att vinet kom till Sverige på 1100-talet, då kristendomen kom och nattvarden blev införd. Eftersom vin lätt blir dåligt på grund av långsamma transporter eller otäta fat, började folket att krydda vinet. Kryddor som användes var exempelvis ingefära, nejlika eller muskot.

Rött vin

Den röda färgen får de röda vinerna från skalet av den röda druvan. Därför är hela druvan med i jäsningsprocessen, vilket ger både färg, smak, aromer, tanniner och garvsyra åt vinet. Rött vin passar bra tillsammans med rött kött och lite starkare ostar.

Vitt vin

Ett vitt vin blir tillverkat genom att vinmakaren tar bort skalen innan fermenteringen. Det gör att de vita vinerna inte tar färg eller smak av skalet. Vitt vin passar bra med fisk eller skaldjur.

Rosévin

Till framställningen av rosévin blir blåa druvor använda, vilka får ligga med vid jäsningen något kortare tid än för rött vin. Rosévin kan du avnjuta till tapas eller paté.

Orange vin

Det här är en ny typ av vin där vita druvor blir använda och skalen får ligga med vid jäsningen. Färgen varierar beroende på hur länge skalen ligger kvar. Dessa viner passar bra till salta och smakrika maträtter. Du kan hitta det vin dom du tycker om genom att testa olika sorter.

Annat gott att dricka

Det finns många alkoholfria alternativ för dig som inte vill dricka vin. Kanske det är te som är det som du gillar allra bäst. Du kan hitta din favorit på nätet.  Te kan både värma dig när du känner dig frusen men också svalka när det är varmt.


Comments closed